Pierniczki 'last minute'

0 (0 ocen)

Pierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami.

Składniki:

  • 115g masła
    90g cukru
    90g płynnego miodu
    1 jajko
    260g mąki pszennej
    ½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej
    1/2łyżki kakao
    25g przyprawy korzennej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki 'last minute' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól.

    W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.
    Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h.

    Ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty.

    Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
    Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szybkie pierniczki last minute

To może cię zainteresować