Czasu do świąt coraz mniej a Wy nie macie jeszcze upieczonych pierników? Z pomocą przychodzą nam przepisy takie jak ten - pierniczki są miękkie praktycznie od razu po upieczeniu. Ja wykroiłam serduszka, ale kształty są dowolne:).
Pierniczki na choinkę "last minute" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
2.Ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Za pomocą słomki robimy dziurki w górnej części każdego z pierników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
3.Pierniki dekorujemy dowolnie pisakami cukrowymi. Pozostawiamy do zastygnięcia. Przez dziurki przewlekamy wstążkę, związujemy.
Komentarze