Pierniczki na choinkę "last minute"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Czasu do świąt coraz mniej a Wy nie macie jeszcze upieczonych pierników? Z pomocą przychodzą nam przepisy takie jak ten - pierniczki są miękkie praktycznie od razu po upieczeniu. Ja wykroiłam serduszka, ale kształty są dowolne:).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100g masła
    100g płynnego miodu
    400g mąki
    120g cukru pudru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka L
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki na choinkę "last minute" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Za pomocą słomki robimy dziurki w górnej części każdego z pierników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
  • 3. Pierniki dekorujemy dowolnie pisakami cukrowymi. Pozostawiamy do zastygnięcia. Przez dziurki przewlekamy wstążkę, związujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować