Piernik LAST MINUTE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli w tym roku nie zdarzyliście zrobić długodojrzewającego, staropolskiego piernika - nie martwcie się - jeszcze nic straconego. Mam dla Was świetny przepis na ciasto piernikowe, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Bardzo wilgotne, słodkie i piernikowe.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę ok 25 x 12cm)

    1 1/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    łyżka przyprawy do piernika
    łyżka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g masła
    200 ml mleka
    jajko
    około 100 g powideł śliwkowych

    50 g czekolady mlecznej plus łyżka mleka
    około 100 g suszonej figi
    garść orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik last minute - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz mleko. Studzimy. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.
  • 2. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
    Suche składniki mieszamy razem z mokrymi za pomocą trzepaczki.

    Do wyłożonej formy papierem do pieczenia przekładamy masę piernikową.
  • 3. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • 4. Orzechy siekamy, figi kroimy na mniejsze kawałki.
  • 5. Gdy ciasto będzie upieczone studzimy je, a następnie dzielimy na 2 blaty.
    Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy górną.

    Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy łyżkę mleka. Polewamy nią ciasto i układamy orzechy wraz z figami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe Figi Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować