REKLAMA

Pierniczki herbaciane w miętowej polewie

wyświetlono: 73 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pierniczki smakują wybornie. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

opublikowany: 19.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500g mąki pszennej
    300g miodu
    150g cukru trzcinowego
    1 jajko
    125ml mocnej esencji herbacianej
    1 czubata łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    LUKIER :
    1 op miętusów Mieszko
    kieliszek wody
    DODATKOWO:
    przygotowany wcześniej domowy lukier z cukru pudru i wody
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    miód z cukrem i jajkiem utrzeć w misce.
    Następnie wlać herbatę i dokładnie mieszać trzepakiem, aż cukier się rozpuści.
    Wsypać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk. Przykryć ścierką i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
    Piec w 160* około 3 minut. Letnie ciasteczka polukrować. Przechowywać zamknięte.
    LUKIER:
    Przygotować domowy lukier z pudru i wody. Miętusy wsypać do garnuszka, wlać kieliszek wody i rozpuszczać na małym ogniu. Cały czas mieszać. Letnią masę wlać do lukru i wymieszać.
    Lukrować pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Pierniczki alpejskie w błyszczącej polewie

Lśniące pierniczki z marmolada last minute w błyszczącej polewie

kategoria: piernik ciastka pierniczki opublikowany: 24.02.2021 | wyświetlono: 219 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE