Malinowa rolada Kaliny

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu rolada, która uda się każdemu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jaj
    150 g cukru
    150 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Trochę różowego barwnika
    MASA:
    400 ml kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    Galaretka truskawkowa rozpuszczona w niecałej szklance przegotowanej wody
    Garść świeżych malin
    DODATKOWO:
    Dżem truskawkowy
    Kilka malin do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Malinowa rolada kaliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszysto.
    Dodajemy barwnik. Miksujemy.
    Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Lekko smarujemy go olejem.
    Wylewamy ciasto na posmarowany pergamin. Delikatnie rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185* około 8 minut.
    Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie zwijamy razem z pergaminem w rulon.
    Zostawiamy.
    MASA:
    Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w niecałej szklance przegotowanej wody. Zostawiamy, aż przestygnie.
    400ml zimnej kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru.
    Wlewamy galaretkę i wsypujemy maliny. Miksujemy.
    Ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem.
    Wykładamy masę i delikatnie rozsmarowujemy po cieście.
    Zwijamy naszą roladę
    Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
    Dekorujemy według własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować