Malinowa rolada kaliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysto.
Dodajemy barwnik. Miksujemy.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Lekko smarujemy go olejem.
Wylewamy ciasto na posmarowany pergamin. Delikatnie rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185* około 8 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie zwijamy razem z pergaminem w rulon.
Zostawiamy.
MASA:
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w niecałej szklance przegotowanej wody. Zostawiamy, aż przestygnie.
400ml zimnej kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru.
Wlewamy galaretkę i wsypujemy maliny. Miksujemy.
Ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem.
Wykładamy masę i delikatnie rozsmarowujemy po cieście.
Zwijamy naszą roladę
Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Dekorujemy według własnego uznania.
Komentarze