500 g pokrojonej w kostkę wołowiny (stek)
3 szklanki bulionu
1 duża cebula
1 duży batat
2 sztuki liścia laurowego
Trochę oleju
Przyprawy : pieprz, sól, przyprawa do gulaszu, papryka
120 ml wody
3 łyżki mąki
Składniki na kluseczki:
4 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
Mąka ziemniaczana
Sól
Gulasz wołowy z batatami i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone mięso wsyp do garnka.
Dodaj pokrojoną cebulę, batat, liść laurowy trochę oleju oraz inne przyprawy.
Zacznij delikatnie dusić.
Następnie dodaj 3 szklanki bulionu i duś pod przykryciem około 1 godz i 20 minut.
W międzyczasie zrób kluseczki
Sprasowane ziemniaki w garnku podziel na 4 równe części. Jedną z nich wyjmij i wsyp w puste miejsce mąkę ziemniaczaną.
Włóż z powrotem odłożone ziemniaki i dokładnie zagnieść ręką. Formuj małe kluseczki. Wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj około 4 minuty, aż kluski wypłyną na górę.
Jeżeli gulasz jest za rzadki to do 120 ml zimnej wody dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do gotującego się gulaszu, ciągle mieszając.
Zagotuj. Dopraw zupę ostatecznie do smaku. Podawaj z kluseczkami.
Komentarze