Gulasz wołowy z batatami i kluseczkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu gulasz dla każdego.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w kostkę wołowiny (stek)
    3 szklanki bulionu
    1 duża cebula
    1 duży batat
    2 sztuki liścia laurowego
    Trochę oleju
    Przyprawy : pieprz, sól, przyprawa do gulaszu, papryka
    120 ml wody
    3 łyżki mąki
    Składniki na kluseczki:
    4 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
    Mąka ziemniaczana
    Sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gulasz

Gulasz wołowy z batatami i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone mięso wsyp do garnka.
    Dodaj pokrojoną cebulę, batat, liść laurowy trochę oleju oraz inne przyprawy.
    Zacznij delikatnie dusić.
    Następnie dodaj 3 szklanki bulionu i duś pod przykryciem około 1 godz i 20 minut.
    W międzyczasie zrób kluseczki
    Sprasowane ziemniaki w garnku podziel na 4 równe części. Jedną z nich wyjmij i wsyp w puste miejsce mąkę ziemniaczaną.
    Włóż z powrotem odłożone ziemniaki i dokładnie zagnieść ręką. Formuj małe kluseczki. Wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj około 4 minuty, aż kluski wypłyną na górę.
    Jeżeli gulasz jest za rzadki to do 120 ml zimnej wody dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do gotującego się gulaszu, ciągle mieszając.
    Zagotuj. Dopraw zupę ostatecznie do smaku. Podawaj z kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować