Pierniczki w czekoladowej polewie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Pierniki:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    80g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko L
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki przyprawy do piernika

    Dodatkowo:
    1 szklanka cukru pudru
    trochę ciepłej wody
    barwnik spożywczy
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki w czekoladowej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier puder do momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
  • 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować