Polewa: (na tą ilość wystarczy 3/4 porcji)
2 łyżki żelatyny w proszku
6 łyżek zimnej wody do zalania żelatyny
280g masła
150g cukru pudru
6 łyżek kakao
Pierniczki alpejskie w błyszczącej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miodu w rondelku dodać przyprawę do piernika i zagotować.
2.Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z palnika i wystudzić.
3.Do jogurtu dodać sodę i wymieszać. Odstawić na bok.
4.Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia
5.Dodać żółtka i ubijać do połączenia się składników
6.Dodać resztę składników i mieszać tam długo, aż powstanie jednolite ciasto
7.Ciasto w misie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki
8.Następnego dnia ciasto podzielić na 2 części. W czasie gdy jedna jest zgniatania, druga czeka w lodowce. Jedna cześć rozwałkować na 2-3mm
9.Na rozwałkowanym cieście wycinać foremkami kształt ciastek. Na połowę ciastek nakładać niewielką ilość nadzienia i skleić drugim płatem ciast. Doscinac boki.
10.Pierniki położyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec 15 min. 190 st. góra-dół po upieczeniu wystudzić
11.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia
12.Do garnka dodać resztę składników i napęczniała żelatynę.
13.Kakao i cukier puder przesiac.
14.Całość podgrzać do rozpuszczenia się masła i połączenia całości w jednolitą masę. Nie gotować Żeby żelatyna się nie sparzyła.
15.W cieplej masie maczać wystudzone pierniki i ozdobić wg uznania
Komentarze