Pierniczki alpejskie w błyszczącej polewie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lśniące pierniczki z marmolada last minute w błyszczącej polewie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 25-30 mniejszych pierniczków lub 20 średniej wielkości:

    Ciasto:
    480g mąki
    80g cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody,
    1 łyżka przyprawy do piernika
    100g masła,
    3 żółtka,
    2 białka,
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki miodu

    Polewa: (na tą ilość wystarczy 3/4 porcji)
    2 łyżki żelatyny w proszku
    6 łyżek zimnej wody do zalania żelatyny
    280g masła
    150g cukru pudru
    6 łyżek kakao

    Nadzienie:
    Marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki alpejskie w błyszczącej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miodu w rondelku dodać przyprawę do piernika i zagotować.
  • 2. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z palnika i wystudzić.
  • 3. Do jogurtu dodać sodę i wymieszać. Odstawić na bok.
  • 4. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia
  • 5. Dodać żółtka i ubijać do połączenia się składników
  • 6. Dodać resztę składników i mieszać tam długo, aż powstanie jednolite ciasto
  • 7. Ciasto w misie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki
  • 8. Następnego dnia ciasto podzielić na 2 części. W czasie gdy jedna jest zgniatania, druga czeka w lodowce. Jedna cześć rozwałkować na 2-3mm
  • 9. Na rozwałkowanym cieście wycinać foremkami kształt ciastek. Na połowę ciastek nakładać niewielką ilość nadzienia i skleić drugim płatem ciast. Doscinac boki.
  • 10. Pierniki położyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec 15 min. 190 st. góra-dół po upieczeniu wystudzić
  • 11. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia
  • 12. Do garnka dodać resztę składników i napęczniała żelatynę.
  • 13. Kakao i cukier puder przesiac.
  • 14. Całość podgrzać do rozpuszczenia się masła i połączenia całości w jednolitą masę. Nie gotować Żeby żelatyna się nie sparzyła.
  • 15. W cieplej masie maczać wystudzone pierniki i ozdobić wg uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować