Owocowy miętusek

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające ciasto, jest idealną propozycją na lato. Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    250g herbatników
    120g miękkiego masła
    1 łyżka cukru pudru
    Masa owocowa:
    500g czarnej porzeczki
    130g cukru
    150ml wody
    1,5 opakowania budyniu rozpuszczonego w 110ml wody
    Masa miętowa:
    250ml kremówki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka pasty miętowej lub aromatu
    250ml przegotowanej wody
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Owocowy miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD
    Herbatnik drobno kruszymy i dodajemy miękkie masło, oraz puder. Zagniatamy ręką, aż składniki się połączą. Następnie masę rozprowadzamy na dnie tortownicy, delikatnie ugniatając. Wstawiamy do lodówki na ok 30min.
    MASA OWOCOWA:
    500g porzeczek wsypujemy do garnka i zalewamy 150ml wody. Dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce zmięknom. Następnie wlewamy rozpuszczony budyń w 110ml wody. Ciągle mieszając zagotowujemy.
    Odstawiamy z palnika, aż masa lekko przestygnie.
    Letnią wlewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki.
    MASA MIĘTOWA:
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody.
    Odstawiamy do przestudzenia.
    Zimną kremówkę ubijamy z łyżką cukru. Dodajemy pastę miętową lub aromat.
    Następnie wlewamy połowę przestudzonej galaretki. Miksujemy wszystko razem.
    Wlewamy na górę ciasta.
    Dekorujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować