Owocowy miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Herbatnik drobno kruszymy i dodajemy miękkie masło, oraz puder. Zagniatamy ręką, aż składniki się połączą. Następnie masę rozprowadzamy na dnie tortownicy, delikatnie ugniatając. Wstawiamy do lodówki na ok 30min.
MASA OWOCOWA:
500g porzeczek wsypujemy do garnka i zalewamy 150ml wody. Dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce zmięknom. Następnie wlewamy rozpuszczony budyń w 110ml wody. Ciągle mieszając zagotowujemy.
Odstawiamy z palnika, aż masa lekko przestygnie.
Letnią wlewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki.
MASA MIĘTOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody.
Odstawiamy do przestudzenia.
Zimną kremówkę ubijamy z łyżką cukru. Dodajemy pastę miętową lub aromat.
Następnie wlewamy połowę przestudzonej galaretki. Miksujemy wszystko razem.
Wlewamy na górę ciasta.
Dekorujemy
Komentarze