Piekielne pikle

4.5 (172 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wekowane ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z nutą chili w tle. Prawdziwy przysmak i dodatek do obiadu. Absolutnie uzależniające! Wychodzi około 10 słoików po dżemie.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - małe ogórki gruntowe: 4 kilogramy
    - sól: 3 łyżki
    - chili w proszku: 1 łyżka
    - Ząbki czosnku: 5 sztuk
    - ocet 10%: 2 szklanki
    - cukier: 3 szklanki
    - olej: 8 łyżek
    - wyparzone słoiki: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Piekielne pikle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piekielne pikle - 1 1. Umyj ogórki, osusz je.
  • 2. Następnie pokrój na około 2 cm kawałki i włóż do dużej miski.
  • 3. Dodaj sól i odstawić na noc.
  • 4. Następnego dnia odcedź ogórki
  • 5. Teraz dodaj chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładniej wymieszaj.
  • 6. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. W tym celu zagotuj ocet z olejem i cukrem. Gotuj do rozpuszczenia się cukru.
  • 7. Zalewę wlej do miski z ogórkami i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny.
  • 8. Ogórki włóż do wysterylizowanych słoików i dolej tyle zalewy, aby przykryła je.
  • 9. Pasteryzuj 15 minut.
  • 10. www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować