Pikle

  • wyświetlono: 5774 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak co roku o tej porze przyszedł czas na robienie przetworów.Na pierwszy ogień poszły pikle.

Paulina1507

Składniki

5 kg ogórków
2 pęczki kopru
ziele angielskie 3-4 ziarna na słoik
chrzan po kawałku na słoik
czosnek po ząbku na słoik
1 op. gorczycy
1 łyżka soli

Zalewa

1,5 szkl. octu
1,5 l wody
1 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Pikle

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
    Tak przygotowane zasypujemy w misce solą.
    Odstawiamy na co najmniej 6 godzin.
    Po tym czasie odsączamy je i wkładamy do wyparzonych słoików.
    Dodajemy po kawałku czosnku, chrzanu i kopru oraz ziele angielskie i gorczycę.

    Zalewa

    W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem.
    Przygotowaną gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami.
    Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaOgórkiPrzetworykoperpikle

Komentarze

Podobne przepisy

pikle musztardowe

Dodane przez: klementynka

musztardowe pikle z ogórków

Od lat w mojej rodzinie jada się...

Pikle ogórkowe na słodko

Dodane przez: ewaeu

Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle...

Pikle w zalewie octowej

Dodane przez: JoannaG

Pikle w zalewie octowej

Postanowiłam zrobić pikle oj a...

pikle w curry ogórkowe

Dodane przez: Bożena Z.

Pikle z ogórków w curry

Pikle z ogórków w przyprawie curry...

Pikle po Warmińsku.

Dodane przez: weronika63

Pikle po Warmińsku

Jest to stary, przedwojenny przepis...

Piekielne pikle - 2

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Piekielne pikle

Wekowane ogórki w zalewie słodko-kwaśnej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE