grzyby po kaszubsku.

4.57 (251 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

smakują na ciepło jak i na zimno; świetnie nadają się np na zapiekanki

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
    1/2 kg cebuli
    2-3 ząbki czosnku
    3/4 szkl oleju

    zalewa:
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
    1 łyżeczka chili (można pominąć)
    5 łyżek cukru
    6 łyżek octu 10%
    5 łyżek pasty pomidorowej
Wystaw ocenę:

4.57 (251 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Grzyby po kaszubsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.
  • 2. Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.
  • 3. W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • 4. Do grzybów dodać gotującą sie zalewę. Wymieszać chwilkę podotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyc na desce do góry nogami.

Porady

Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować