REKLAMA

Au Gratin Potatoes, czyli moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana

wyświetlono: 4588 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ziemniak to proste warzywo, a jakże wspaniałe. Uwielbiam je pod każdą postacią. Ziemniaczane au gratin jest absolutnie moim faworytem. Rzadko pozwalałam sobie na tę przyjemność, gdyż trzeba do niej dodać dużą ilość kremówki. Postanowiłam więc zrobić nieco "odchudzoną" wersję.

opublikowany: 21.02.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy (najlepiej w sprayu)
    2 łyżki masła
    2 małe cebule, pokrojone w cienkie plasterki
    2 łyżki mąki
    3 szklanki mleka
    1.5 kg ziemniaków (u mnie Agata), pokrojone w cienkie plasterki (2-3 mm)
    300 g startego sera Gouda
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Rodzaj diety:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • zapiekanka-gratin-2 1. 1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
    2. Naczynie do pieczenia posmaruj 1 łyżką oliwy, aby zapobiec przywieraniu potrawy.
    3. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu.
    4. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula nabierze lekko złotego koloru, około 5-7minut. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, zamieszaj.
    5. Zacznij bardzo powili wlewać mleko, ciągle mieszając. W tym momencie zrobią się grudki, ale w trakcie mieszania, rozpuszczą się.
    6. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
    7. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
    8. Dodaj 1 szklankę sera.
    9. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
    10. Przełóż masę do przygotowanego naczynia do pieczenia i wyrównaj, aby ziemniaki były rozłożone równomiernie.
    11. Piecz przez 40minut, bez przykrycia.
    12. Po upływie tego czasu przykryj naczynie i piecz jeszcze 20minut albo aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).
    13. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp pozostałym serem. Piecz ustawiając piekarnik na grill na kilka minut, aż ser się zrumieni.
    14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól lekko się jej przestudzić, około 5minut.
    15. Następnie podziel na porcje i od razu podawaj.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Lemoniada moja ulubiona

Pyszna, domowa lemoniada nie ma sobie równych. Świetnie orzeźwia i gasi pragnienie.

kategoria: Napoje lemoniada opublikowany: 30.07.2013 | wyświetlono: 1535 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: agusik949 agusik949

Moja ulubiona

uwielbiam ten pyszny budyń

kategoria: Desery opublikowany: 03.03.2013 | wyświetlono: 475 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Martyna90 Martyna90

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to pyszne i sycące danie :)

kategoria: Zapiekanki jajko Ser opublikowany: 10.12.2015 | wyświetlono: 3490 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE