Au Gratin Potatoes, czyli moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana

4.49 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ziemniak to proste warzywo, a jakże wspaniałe. Uwielbiam je pod każdą postacią. Ziemniaczane au gratin jest absolutnie moim faworytem. Rzadko pozwalałam sobie na tę przyjemność, gdyż trzeba do niej dodać dużą ilość kremówki. Postanowiłam więc zrobić nieco "odchudzoną" wersję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy (najlepiej w sprayu)
    2 łyżki masła
    2 małe cebule, pokrojone w cienkie plasterki
    2 łyżki mąki
    3 szklanki mleka
    1.5 kg ziemniaków (u mnie Agata), pokrojone w cienkie plasterki (2-3 mm)
    300 g startego sera Gouda
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Au gratin potatoes, czyli moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka-gratin-2 1. 1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
    2. Naczynie do pieczenia posmaruj 1 łyżką oliwy, aby zapobiec przywieraniu potrawy.
    3. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu.
    4. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula nabierze lekko złotego koloru, około 5-7minut. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, zamieszaj.
    5. Zacznij bardzo powili wlewać mleko, ciągle mieszając. W tym momencie zrobią się grudki, ale w trakcie mieszania, rozpuszczą się.
    6. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
    7. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
    8. Dodaj 1 szklankę sera.
    9. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
    10. Przełóż masę do przygotowanego naczynia do pieczenia i wyrównaj, aby ziemniaki były rozłożone równomiernie.
    11. Piecz przez 40minut, bez przykrycia.
    12. Po upływie tego czasu przykryj naczynie i piecz jeszcze 20minut albo aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).
    13. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp pozostałym serem. Piecz ustawiając piekarnik na grill na kilka minut, aż ser się zrumieni.
    14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól lekko się jej przestudzić, około 5minut.
    15. Następnie podziel na porcje i od razu podawaj.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować