Ogórki pikle

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Smaczny dodatek do obiadu.Rodzinny przepis.Dobry sposób na wykorzystanie przerośniętych dużych ogórków.

  • 60 min

Składniki:

  • duże ogórki
    sól
    zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    2 łyżki gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ogórki pikle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki  nasolone 1. Duże ogórki obrać i wykroić środek z nasionami.Pokroić w płaty.Nasolić w misce,przykryć ściereczką i odstawić na 24h.
  • Ogórki w słoikach. 2. Po tym czasie wydusić z soli i zlać sok.Składniki zalewy zagotować.Do ogórków wlac gorącą zalewę i dobrze wymieszać.Do przygotowanych słoików nakładać ogórki razem z zalewą.
  • Gotowe pikle 3. Wstawić do dużego garnka,zalać wodą i gotować 10 minut od zagotowania wody.

Porady

Ilość zalewy zależy od ilości ogórków-muszą w niej pływać po wymieszaniu-w razie potrzeby można dorobić kolejną porcję.Jeżeli zostanie nam zalewa można wlac do słoika i użyć przy kolejnych ogórkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować