Nacinane ziemniaczki z czosnkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą - wyglądają świetnie i tak też smakują. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, ale także samodzielnie - na przykład z dodatkiem ulubionego sosu.
1 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ziemniaki średnie - u mnie 13 szt (wszystkie w podobnym rozmiarze)
Masło w temperaturze pokojowej - 3 łyżki (w wersji wegańskiej olej lub oliwa)
Czosnek - 2-3 ząbki
Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
Tymianek świeży
Sól gruboziarnista - 1 łyżka
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy, ale nie do końca. Warto wykorzystać do tego 2 łyżki drewniane - ustawiamy je obok ziemniaka, nacinając go nóż zatrzymuje się na łyżkach.
2.Z gałązek tymianku obcinamy nieduże kawałki - tyle sztuk ile ziemniaków. Pozostały tymianek obieramy, będą nam potrzebne same liście.
Ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą do ziemniaków, chilli i liśćmi tymianku.
Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Smarujemy je masłem za pomocą pędzelka, posypujemy solą gruboziarnistą i na każdym układamy kawałek gałązki tymianku.
3.Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (w zależności od wielkości).
Podajemy od razu.
Komentarze