Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem

4 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nacinane ziemniaczki z czosnkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą - wyglądają świetnie i tak też smakują. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, ale także samodzielnie - na przykład z dodatkiem ulubionego sosu.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki średnie - u mnie 13 szt (wszystkie w podobnym rozmiarze)
    Masło w temperaturze pokojowej - 3 łyżki (w wersji wegańskiej olej lub oliwa)
    Czosnek - 2-3 ząbki
    Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
    Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
    Tymianek świeży
    Sól gruboziarnista - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem 1. Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy, ale nie do końca. Warto wykorzystać do tego 2 łyżki drewniane - ustawiamy je obok ziemniaka, nacinając go nóż zatrzymuje się na łyżkach.
  • Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem 2. Z gałązek tymianku obcinamy nieduże kawałki - tyle sztuk ile ziemniaków. Pozostały tymianek obieramy, będą nam potrzebne same liście.
    Ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą do ziemniaków, chilli i liśćmi tymianku.
    Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Smarujemy je masłem za pomocą pędzelka, posypujemy solą gruboziarnistą i na każdym układamy kawałek gałązki tymianku.
  • Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem 3. Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (w zależności od wielkości).
    Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Czosnek Tymianek Masło Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować