• 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne pieczone ziemniaczki, które mogłabym jeść każdego dnia. Podaję je z surówką z kapusty pekińskiej i z sosem czosnkowym, pycha!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka przyprawy do frytek
    sól, pieprz
    2 - 3 łyżki dobrego oleju

    Sos czosnkowy:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 ząbki startego czosnku
    łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby nie leżały na sobie. Przyprawić czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, przyprawą do frytek. Można doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Całość polać olejem i wymieszać rękami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 30 minut.
  • 2. Składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Pieczone ziemniaczki podawać z sosem czosnkowym, ulubioną surówką lub mięsem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować