Pieczone pączki z piekarnika z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe małe pączusie pieczone w piekarniku dzięki czemu są leciutkie i puszyste z słodką masą kajmakową. Idealne na karnawał u mnie takie pączusie goszczą cały rok kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Z podanej porcji wyszło mi 15 okrąglutkich i puszystych pączusi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 g drożdży świeżych
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    szklanka mleka
    4 żółtka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1/2 puszki masy kajmakowej (Gostyń)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Do kawy Desery Pączki

Pieczone pączki z piekarnika z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Do miski wsypać mąkę dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz żółtka i szczyptę soli. Ciasto chwilę wyrobić i ma odchodzić od ręki. Na końcu dodać stopione i wystudzone masło, zarobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • pączki 2. Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą większej szklanki wykrawać kółka, na kółka nałożyć łyżeczkę masy kajmakowej i przykryć drugim krążkiem ciasta tej samej wielkości, zlepić.
  • pączki 3. Mniejszą szklanką wykroić małego pączusia i odstawić do wyrośnięcia na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ok 10 minut w ciepłe miejsce. Resztki ciasta zarobić i wałkować do wykorzystania ciasta.
  • pączki 4. Pączusie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 10-12 minut.
  • pączki 5. Upieczone ściągnąć z blaszki i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować