TRADYCYJNE PĄCZKI Z KAJMAKIEM

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób

Przepyszne, bardzo słodkie, mięciutkie i puszyste pączki idealne na Tłusty Czwartek 😉 Tym razem nadziałam masą kajmakową i polałam lukrem. Pączki zachowują swoją świeżość także na drugi dzień. Możemy udekorować w dowolny sposób. Polecam przepis 😉

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
    250 ml ciepłego mleka,
    4 żółtka jajek,
    3 łyżki cukru,
    25 g świeżych drożdży,
    50 g masła,
    2 łyżki wódki,
    masa kajmakowa w puszce,
    cukier puder,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Tradycyjne pączki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę kajmaku, zlepiamy i tworzymy kulkę.

    Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

    W głębokim, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.


    Usmażone odsączamy z tłuszczu.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować