Faszerowana pieczona gęś

4.47 (195 ocen)

  • 21 godz.

W domu mojej babci faszerowana pieczona gęś gościła bardzo często. Zwyczaj ten starała się podtrzymywać moja mama, teraz czas na mnie. Coraz częściej przed Świętem Niepodległości czyli św. Marcina w sklepach można dostać świeże gęsi. W tym roku podjęłam wyzwanie i postanowiłam przygotować swoją gęś.

  • 21 godz.

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦podroby z gęsi (serce, wątroba, żołądek)
    ◦4 kurze wątróbki
    ◦2 kurze żołądki
    ◦3 kurze serca
    ◦300 g karkówki
    ◦250 g surowej szynki
    ◦1 duża cebula
    ◦3-4 ząbki czosnku rozgniecione przez praskę
    ◦majeranek
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦rozmaryn
    ◦1 czerstwa bułka
    ◦1 łyżka kaszy manna
    ◦1 jajko
    ◦woda lub mleko do namoczenia bułki



    Składniki na gęś:
    ◦1 gęś patroszona bez szyi (moja miała ok. 6 kg – kołudzka gęś)
    ◦1 główka czosnku (rozgniecionego przez praskę)
    ◦pieprz
    ◦rozmaryn
    ◦majeranek
    ◦4 liście laurowe
    ◦5-6 ziaren ziela angielskiego
    ◦kilka gałązek świeżego rozmarynu
    ◦4-5 jabłek



    Składniki na solankę:
    ◦zimna woda (tyle aby przykryła całą gęś)
    ◦sól (proporcje 1 łyża soli na litr wody)



    Dodatkowo:

    Składniki na zasmażaną kapustę z suszonymi borowikami:
    ◦1 kg kiszonej kapusty z marchewką
    ◦1 marchew
    ◦2 cebule
    ◦30 g suszonych borowików lub innych grzybów
    ◦2 liście laurowe
    ◦3 ziela angielskie
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka oleju
    ◦1 ½ szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana pieczona gęś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zasmażanej kapusty z suszonymi borowikami:

    Grzyby płuczemy i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Odcedzamy na sitku i kroimy w mniejsze kawałki, a wywar grzybowy zostawiamy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna i szatkujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 ½ szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, grzyby, cebulę i gotujemy aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania podlewamy kapustę wywarem z grzybów.
  • Faszerowana pieczona gęś 2. Przygotowanie solanki:

    Przygotowujemy solankę w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody (u mnie 13 litrów wody i 13 łyżek soli) i zanurzamy w niej całą gęś na 8-10 godzin (u mnie gęś była w solance cały dzień, a wieczorem natarłam ją ziołami i przez noc się marynowała). Następnie osuszamy gęś ręcznikiem papierowym i nacieramy pieprzem, rozmarynem, majerankiem i czosnkiem. Z wierzchu obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Faszerowana pieczona gęś 3. Przygotowanie farszu:

    Podroby i mięso płuczemy i oczyszczamy. Cebulę drobno siekamy. Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie. Podroby, cebulę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manna, zioła i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolita masę.

    Gęsi zaszywamy otwór po szyi i napełniamy ją farszem. Następnie zaszywamy drugi otwór, przekładamy do brytfanny i obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (nie usuwam skórki z jabłek).

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy w zależności od wielkości gęsi – ok. 45 minut na każdy kilogram gęsiej tuszki. W moim przypadku ok. 270 minut.

    Po upływie 2 godzin jeśli zauważymy że nasza gęś za mocno się przyrumieniła możemy przykryć ją folią aluminiową. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.

    Gęś podałam z puree z ziemniaków i zasmażoną kapustą kiszoną z suszonymi borowikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować