Faszerowana pieczona gęś

  • wyświetlono: 24963 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W domu mojej babci faszerowana pieczona gęś gościła bardzo często. Zwyczaj ten starała się podtrzymywać moja mama, teraz czas na mnie. Coraz częściej przed Świętem Niepodległości czyli św. Marcina w sklepach można dostać świeże gęsi. W tym roku podjęłam wyzwanie i postanowiłam przygotować swoją gęś.

Kuchnia Marty
  • 1260min

Składniki

Składniki na farsz:
◦podroby z gęsi (serce, wątroba, żołądek)
◦4 kurze wątróbki
◦2 kurze żołądki
◦3 kurze serca
◦300 g karkówki
◦250 g surowej szynki
◦1 duża cebula
◦3-4 ząbki czosnku rozgniecione przez praskę
◦majeranek
◦sól
◦pieprz
◦rozmaryn
◦1 czerstwa bułka
◦1 łyżka kaszy manna
◦1 jajko
◦woda lub mleko do namoczenia bułki



Składniki na gęś:
◦1 gęś patroszona bez szyi (moja miała ok. 6 kg – kołudzka gęś)
◦1 główka czosnku (rozgniecionego przez praskę)
◦pieprz
◦rozmaryn
◦majeranek
◦4 liście laurowe
◦5-6 ziaren ziela angielskiego
◦kilka gałązek świeżego rozmarynu
◦4-5 jabłek



Składniki na solankę:
◦zimna woda (tyle aby przykryła całą gęś)
◦sól (proporcje 1 łyża soli na litr wody)



Dodatkowo:

Składniki na zasmażaną kapustę z suszonymi borowikami:
◦1 kg kiszonej kapusty z marchewką
◦1 marchew
◦2 cebule
◦30 g suszonych borowików lub innych grzybów
◦2 liście laurowe
◦3 ziela angielskie
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka oleju
◦1 ½ szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowana pieczona gęś

  • 1. Przygotowanie zasmażanej kapusty z suszonymi borowikami:

    Grzyby płuczemy i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Odcedzamy na sitku i kroimy w mniejsze kawałki, a wywar grzybowy zostawiamy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna i szatkujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 ½ szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, grzyby, cebulę i gotujemy aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania podlewamy kapustę wywarem z grzybów.
  • Faszerowana pieczona gęś2. Przygotowanie solanki:

    Przygotowujemy solankę w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody (u mnie 13 litrów wody i 13 łyżek soli) i zanurzamy w niej całą gęś na 8-10 godzin (u mnie gęś była w solance cały dzień, a wieczorem natarłam ją ziołami i przez noc się marynowała). Następnie osuszamy gęś ręcznikiem papierowym i nacieramy pieprzem, rozmarynem, majerankiem i czosnkiem. Z wierzchu obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Faszerowana pieczona gęś3. Przygotowanie farszu:

    Podroby i mięso płuczemy i oczyszczamy. Cebulę drobno siekamy. Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie. Podroby, cebulę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manna, zioła i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolita masę.

    Gęsi zaszywamy otwór po szyi i napełniamy ją farszem. Następnie zaszywamy drugi otwór, przekładamy do brytfanny i obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (nie usuwam skórki z jabłek).

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy w zależności od wielkości gęsi – ok. 45 minut na każdy kilogram gęsiej tuszki. W moim przypadku ok. 270 minut.

    Po upływie 2 godzin jeśli zauważymy że nasza gęś za mocno się przyrumieniła możemy przykryć ją folią aluminiową. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.

    Gęś podałam z puree z ziemniaków i zasmażoną kapustą kiszoną z suszonymi borowikami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylapieczona gęś gęs faszerowana

Komentarze

Podobne przepisy

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Dodane przez: 2milutka

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Gęsina to już chyba rarytas na...

Pieczona gęś nadziewana wątróbką

Dodane przez: RedakcjaPP

Pieczona gęś nadziewana wątróbką

Faszerowana gęś to wielkanocny...

Gęś po rozkrojeniu

Dodane przez: Mysiunia

Pieczona gęś

idealna na świateczny stół i szczególne...

Pierś z gęsi pieczona z wędzonymi gruszkami, morelami, rodzynkami

Dodane przez: ewaeu

Gęś pieczona z wędzonymi gruszkami, morelami,...

Pieczona gąska , to bardzo smaczne...

pieczona gęś

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pieczona gęś w soku jabłkowym

Jestem szczęściarą ponieważ mój...

gęsina

Dodane przez: ela7751

Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

przepis dostałam od znajomych z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE