Pikantne bułeczki z tuńczykiem

  • wyświetlono: 1523 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.

28695223_334377100384945_578555202_o
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 70min

Składniki

na 10 bułeczek:
na ciasto:
500 g mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
50 ml oleju
jajko
na nadzienie:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu)
łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta soli
szczypta cukru
duża szczypta chilli
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki czarnych oliwek
3 łyżki kukurydzy
dodatkowo:
łyżeczka ziół prowansalskich
jajko
3 łyżki startej mozzarelli

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantne bułeczki z tuńczykiem

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną mąki i cukrem. Odstawić na kilka minut. Kiedy drożdże ruszą wlać rozczyn do miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Oliwki pokroić na połówki i razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut.
KH_02-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiadtuńczykdrożdżowebułeczkina ciepłona zimnona piknikna wycieczkędo szkołydo pracydanie z rybąbułeczki z farszemprzepi_miesiąca1000farsz z tuńczykapikantny farszfarsz rybny

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki pszenne

Dodane przez: ZuzaNS

Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

Pyszne, delikatne, złociste bułeczki....

Ziołowe bułeczki z koperkiem

Dodane przez: Skotka

Bułeczki z koperkiem

Pyszne bułki śniadaniowe. Chrupiące...

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Od pewnego czasu piekę sama bułki.Zwykłe...

maślane bułeczki z kruszonką

Dodane przez: klementynka

maślane bułeczki z kruszonką

Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki....

Bułeczki maślane z kruszonką

Dodane przez: benka

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki z kruszonką i nadzieniem...

Pyszne drożdżowe bułeczki

Dodane przez: anaid123

Bułeczki drożdżowe z odzysku

Nie macie pomysłu co zrobić z mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE