Pieczona łopatka

4.51 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna pieczona łopatka wieprzowa z chrupiącą, wypieczoną skórką i soczystym środkiem. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonna ale za to bajecznie proste. Obiadowy „samograj” wystarczy zamarynować i upiec.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa ok 1kg
    łyżka majonezu
    łyżka ketchupu pikantnego
    łyżka majeranku
    łyżka soli
    5-6 liści laurowych
    6 kulek ziela angielskiego
    6-8 kulek czarnego pieprzu
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu.
    Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci.
    Podawać na ciepło jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować