KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA

5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykle aromatyczna, krucha łopatka. Pyszna na ciepło jako danie główne, pyszna na zimno na kanapki. Z wielką przyjemnością zaserwuję taką pieczeń na świątecznym stole

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej
    3 ząbki czosnku
    200 ml soku jabłkowego
    2 łyzki miodu -uzyłam lipowego
    250 ml bulionu warzywnego
    2 łyzeczki suszonego tymianku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    sól,pieprz do natarcia łopatki
    2 gałązki swieżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Krucha pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijamy nicią łopatkę 1. Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka łopatki,obwiązujemy ją mocno nicią bawełnianą.
  • mięso w marynacie 2. Sok jabłkowy mieszamy z miodem, dodajemy tymianek, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Mięso wkładamy do marynaty, co pól godziny odwracamy na druga stronę zeby mięso przeszło marynatą. Moczymy 4 godziny
  • pieczemy 3. Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować