Niezwykle aromatyczna, krucha łopatka. Pyszna na ciepło jako danie główne, pyszna na zimno na kanapki. Z wielką przyjemnością zaserwuję taką pieczeń na świątecznym stole
1 godz. 30 min
Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
200 ml soku jabłkowego
2 łyzki miodu -uzyłam lipowego
250 ml bulionu warzywnego
2 łyzeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól,pieprz do natarcia łopatki
2 gałązki swieżego rozmarynu
Krucha pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka łopatki,obwiązujemy ją mocno nicią bawełnianą.
2.Sok jabłkowy mieszamy z miodem, dodajemy tymianek, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Mięso wkładamy do marynaty, co pól godziny odwracamy na druga stronę zeby mięso przeszło marynatą. Moczymy 4 godziny
3.Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem.
Komentarze