Łopatka pieczona w kapuście kiszonej

4.48 (168 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jadłam żeberka zrobione w ten sposób a teraz postanowiłam spróbować łopatkę.Jest pyszna krucha a kapustka smaczna idealny dodatek do ziemniaków.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    sól,pieprz,papryka słodka

    1 kg kapusty kiszonej
    1 łyżka vegety
    2 liście laurowe
    sól,pieprz
    kilka zieli angielskich

    1 cebula
    1 marchewka
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Łopatka pieczona w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry.Przyprawić solą,pieprzem i papryką włożyć do pojemnika i na dwie godziny do lodówki by mięsko przeszło przyprawami
  • 2. Kapustę zalać zimną wodą i zagotować.Odcedzić.Wlać ponownie 0,5 litra zimnej wody i dodać przyprawy.Gotować 30 minut.
    W tym czasie obrać i potrzeć marchewkę.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.Dodać do kapusty i wymieszać.
  • 3. Mięso zrumienić na patelni.Do naczynia żaroodpornego włożyć 1/2 kapusty następnie mięso i przykryć resztą kapusty.
    Przykryć naczynie i piec 1,5 godziny w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Łopatka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować