Pieczona łopatka

5 (1 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną domową wędlinkę pieczoną. Jest prosta w przygotowaniu a smakuje wybornie. Polecam

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg łopatki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    oraz: sznurek do zawiązania mięsa
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, osuszamy i wykrajamy żyłki (jeśli trzeba). Przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy mięso z każdej strony a następnie je nacieramy. Sznurkiem związujemy łopatkę aby przybrała kształt pieczeni i wkładamy ją do rękawa. Zawiązujemy rękaw do pieczenia z obu stron, usuwając z niego nadmiar powietrza. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie umieszczamy łopatkę w rękawie na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni ( po godzinie przecinamy rękaw i pieczemy w otwartym).Kroimy dopiero zimne mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować