Pasztet z zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa i boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na smalcu przez około 10 min na dużym ogniu. Przełożyć do dużego garnka. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek na grube plasterki i podsmażyć, przerzucić do garnka do mięsa. Dodać do tego marchewki, pietruszkę, selera i przyprawy: wegetę, ziela angielskie, liście laurowe. Zalać wszystko około 1 1/2 litrem wody i gotować ok 3 - 3 1/2 godz pod przykryciem. Po 2 godzinach dorzucamy wątróbkę i gotujemy bez przykrycia, tak żeby zredukować bulion. Po tym czasie wyciągamy mięso i warzywa. Kulki ziela angielskiego i liście laurowe wyrzucamy. Mięso po ostygnięciu i warzywa mielimy, dodajemy bułkę tartą i jajka, pieprz i około 1 1/2 szklanki zredukowanego bulionu. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy wegetą i pieprzem. Na koniec dorzucamy zielony pieprz i dokładnie mieszamy. Dwie keksówki (30x11) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy smalcem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do keksówek masę mięsną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 2 godz. Po tym czasie wyciągamy pasztet i studzimy.
Komentarze