Kiełbasa schabowa z zielonym pieprzem

4.48 (191 ocen)

Smaczna, lekko pikantna domowa kiełbasa.

Składniki:

  • 1 kg łopatki bez kości
    500 g schabu
    1 1/2 łyżeczki soli peklowej
    2 łyżeczki soli zwykłej
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    1 łyżeczka pieprzu zielonego
    2 łyżeczki majeranku
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka miodu
    3/4 szkl wody
    4 łyżeczki żelatyny

    ok 80 cm osłonki białkowej szerokość 10 cm
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Kiełbasa schabowa z zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki zmielić w maszynce z siatką o małych oczkach. Mięso ze schabu pokroić w plastry a następnie w paski.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zielony pieprz lekko posiekać nożem. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wymieszać.
  • 3. Wlać mieszaninę do mięsa i dobrze wymasować. Mieszać około 10 minut aż mięso będzie kleić się do ręki.
  • 4. Osłonkę przeciąć na trzy części i namoczyć w zimnej wodzie.
  • 5. Zawiązać bawełnianą nicią z jednej strony, napchać mięsa tak żeby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem i ciasno zawiązać drugi koniec. Z tej porcji mięsa wyjdą trzy kiełbasy o długości ok. 17 cm.
  • 6. Kiełbasy włożyć do lodówki na dobę. Następnie włożyć je do garnka zalać wodą i nie doprowadzając do wrzenia, parzyć w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny 10 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i dobrze schłodzić.

Porady

Jeżeli nie posiadamy termometru to obserwujemy wodę. Jak pojawią się pęcherzyki, zmniejszyć płomień gazu do minimum. Przykryć i obserwować żeby woda nie zagotowała się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować