Puszysta babka z lukrem cytrynowym i cytryną

  • wyświetlono: 1083 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealna babka do herbatki

AnetaSłużałek

Składniki

1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
skórka i sok z 1/2 cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
kostka masła
Do dekoracji:
gotowy żółty lukier
otarta skórka z cytryny
kawałeczki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysta babka z lukrem cytrynowym i cytryną

  • 1. Masło roztopić, dodać sok i otartą skórkę z cytryny, przestudzić. W misce utrzeć mikserem na najwyższych obrotach jajka z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając (teraz już na małych obrotach) do masy dodawać porcjami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 45-50 min.
    Po ostudzeniu polać lukrem i posypać skórką z cytryny. Ozdobić kawałkami cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylapuszysta babkababka z cytrynąpuszysta babka z lukrem cytrynowym i cytryną

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki cytrynowe

Dodane przez: aniamaja

Babeczki cytrynowe z lukrem angielskim

Pyszne mocno cytrynowe babeczki...

Bułeczki z lukrem cytrynowym i pistacjami

Dodane przez: EwaSidor

Bułeczki z lukrem cytrynowym i pistacjami

Bardzo smaczne bułeczki z słodziutkim...

Lukier cytrynowy

Dodane przez: AnetaJ

Lukier cytrynowy

Mocno cytrynowy, idealny do ciastek,...

Babka pomarańczowa z lukrem

Dodane przez: anemon

Babka pomarańczowa z lukrem

Na wielkanocnym stole nie może...

Babka dwukolorowa z cytryną.

Dodane przez: bienpyt

Babka dwukolorowa z cytryną

Delikatne ciasto dwukolorowe z...

woda z cytryną i miodem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Woda z cytryną i miodem

Woda z cytryną i miodem pomaga...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE