Puszysta babka z lukrem cytrynowym i cytryną

4.5 (184 ocen)

Idealna babka do herbatki

Składniki:

  • 1 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru
    skórka i sok z 1/2 cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    kostka masła
    Do dekoracji:
    gotowy żółty lukier
    otarta skórka z cytryny
    kawałeczki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Puszysta babka z lukrem cytrynowym i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać sok i otartą skórkę z cytryny, przestudzić. W misce utrzeć mikserem na najwyższych obrotach jajka z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając (teraz już na małych obrotach) do masy dodawać porcjami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 45-50 min.
    Po ostudzeniu polać lukrem i posypać skórką z cytryny. Ozdobić kawałkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować