Kiełbasa w słoiku ze smalcem i galaretką jest przepyszna i zdrowa, bo bez konserwantów. A jej smak jest taki jaki pamiętam z dzieciństwa. Przepis na kiełbasę w słoiku mam od wiejskiego masarza. Stąd wiem, jak zrobić kiełbasę w słoiku. Kiełbasa w słoiku ze smalcem i galaretką świetnie nadaje się na kanapki, do prażonej kapusty albo jako dodatek do domowego bigosu. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić domową kiełbasę w słoiku, to ten przepis jest dla was idealny.
4.35 (226 ocen)
Porady
Najlepiej do tej konserwy użyć słoiczki o prostych ściankach tak żeby można było bez problemu wyjąć całą konserwę. Kiełbasa w słoiku będzie również świetnie smakować, gdy doprawimy ją tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim lub kulkami świeżego, rozmarynu, czarnego pieprzu.
Aby przygotować kiełbasę w słoiku, dobrze jest nabyć maszynkę do mielenia mięsa o wysokiej mocy i wymiennymi nasadkami. Mieszanie składników na zrobienie kiełbasy w słoiku ułatwi szeroka silikonowa łopatka. Można mieszać za pomocą czystych dłoni, aby lepiej „wyczuć” stopień połączenia. Kiełbasa w słoiku ze smalcem i galaretką ponadto powinna być przygotowana w odpowiednich słoikach. Warto zwracać uwagę, aby nadawały się do pasteryzacji, a nie służyły jedynie do przechowywania żywności. Słoiki do przetworów również znajdą zastosowanie do tych wytrawnych, mięsnych przekąsek. Warto pamiętać, że przepis na kiełbasę w słoiku to świetny sposób na zagospodarowanie mięsa np.: po świniobiciu.
Komentarze