Pasztet z królika pomidorami i żurawiną

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.
  • Dla 10 osób

Delikatny pasztet z królika do którego dodałam suszone pomidory,w galaretce z żurawiny świeżej. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz pomidorów suszonych.

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 70 dkg królika

    1 wątróbka królika

    1 cebula

    1 marchewka

    kawałek selera i por biała część

    2 liście laurowe

    2 ziela angielskie

    4 ziarna jałowca

    10 pomidorów suszonych z oleju

    1 garść pestek dyni

    sól, pieprz

    oliwa od pomidorów

    2 jajka

    1 bułka czerstwa

    1 szklanka mleka



    galaretka żurawinowa

    25 dkg żurawiny świeżej

    1 cytryna

    2 łyżeczki żelatyny

    1/2 szklanki wina czerwonego

    1/3 szklanki wody

    2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.


    Galaretka:

    Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję mus gorący i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia. Pasztet wyjmuję z foremki, myję ją i osuszam. Wylewam do niej mus 1/2 i wstawiam do lodówki. Jak stężeje, smaruję pasztet z góry płynnym musem, spowoduje to że połączy się z galaretką i układam w foremce. Wylewam resztę musu na boki formy i górę. Wstawiam do stężenia do lodówki. Ściereczkę zmaczam gorącą wodą, obkładam całą formę i zostawiam na chwilę. Pasztet wyjdzie wtedy sam z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Pomidor Suszone pomidory Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować