Pasztet z kaczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie gotować rosół na kaczym mięsie, to spróbujcie później zrobić z niego pasztet.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 jednorazowe foremki (8x20cm)

    2kg kaczki
    500g wątróbki indyczej lub drobiowej
    500g surowego boczku
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    5 jajek
    1 czerstwa bułka
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    4 łyżki masła
    Sól, pieprz do smaku

    Do gotowania mięsa:
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 przypalona cebula
    2 marchewki
    2 pietruszki
    Kawałek selera i pora
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i porcjujemy. Zalewamy wodą, dodajemy boczek, włoszczyznę i przyprawy- bez soli- tą dodajemy dopiero przed końcem gotowania. Gotujemy do miękkości mięsa- ok 1½h na małym ogniu. Gotowe mięso studzimy, a następnie obieramy usuwając wszelkie kości, kosteczki i żyłki. Przygotowanym bulionem zalewamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy ją przez kilka minut. Bułkę także zalewamy szklanką wywaru i odstawiamy na chwilkę, po czym porządnie odciskamy. Na maśle dusimy pokrojoną w piórka cebulę.
    Wszystkie przygotowane wcześniej składniki- obrane mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, podduszoną cebulę oraz bułkę mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wyrobiony pasztet przekładamy do foremek.
    Piekarnika nagrzewamy do 190⁰C. Na najniższym poziomie piekarnika zostawiamy blaszkę z jego wyposażenia , wypełnioną wodą do połowy boków. Na ruszcie ustawiamy foremki z pasztetem i pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia, po ok 30 minutach można przykryć pasztety folią aluminiową z wierzchu, by się zbytnio nie przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować