Pyszny pasztet z cukinii i pieczarek

5 (152 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten pasztet jest idealny dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jest pożywny a przy tym bardzo smaczny

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cukinia młoda ze skórką 1,40 kg
    1 duża marchewka 200 g
    2 cebule 200 g
    3 większe pieczarki 150 g
    100 g sera żółtego
    1 łyżka mascarpone
    90 g masła ( stopić go)
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Oregano suszone 1 łyżeczka
    Bazylia suszona 1 łyżeczka
    Cukier 1 łyżeczka
    Jarzynka 1 łyżeczka
    Biały pieprz 0,5 łyżeczki
    Słodka mielona papryka 1 płaska łyżeczka
    4 żółtka
    4 białka
    0,5 szklanki kaszy manny
    1 szklanka tartej bułki
    Do smażenia masło z olejem po 1 łyżce
    Forma natłuszczona i oprószona bułką tartą / wymiary mierzone z góry: 30/12 cm/
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pasztet

Pyszny pasztet z cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i cukinię zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki.
    Dodać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i przełożyć na sitko na około 30 minut, aby obciekły, pod koniec jeszcze trochę odcisnąć.
    Na rozgrzanym masełku z olejem zeszklić posiekaną cebulę dodając po 1 łyżeczce cukru i jarzynki.
    Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę pieczarki.
    Chwilę podsmażyć i dodać mascarpone, dusić do odparowania płynu, wystudzić.
    Cukinię połączyć z przesmażoną cebulą i grzybami, dodać ser żółty, starty na grubych oczkach, stopione masło, kaszę, bułkę tartą, żółtka, wymieszać, doprawić słodką papryką, białym pieprzem, oregano, bazylią i solą.
    Na końcu dodać białka ubite ze szczyptą soli.
    Delikatnie połączyć i przełożyć do keksówki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę. Wystudzić dokładnie, minimum, kilka godzin aby można było go dobrze pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

4.5 (194 ocen)

Pasztet.

To może cię zainteresować