Pyszny pasztet z cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i cukinię zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki.
Dodać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i przełożyć na sitko na około 30 minut, aby obciekły, pod koniec jeszcze trochę odcisnąć.
Na rozgrzanym masełku z olejem zeszklić posiekaną cebulę dodając po 1 łyżeczce cukru i jarzynki.
Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę pieczarki.
Chwilę podsmażyć i dodać mascarpone, dusić do odparowania płynu, wystudzić.
Cukinię połączyć z przesmażoną cebulą i grzybami, dodać ser żółty, starty na grubych oczkach, stopione masło, kaszę, bułkę tartą, żółtka, wymieszać, doprawić słodką papryką, białym pieprzem, oregano, bazylią i solą.
Na końcu dodać białka ubite ze szczyptą soli.
Delikatnie połączyć i przełożyć do keksówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę. Wystudzić dokładnie, minimum, kilka godzin aby można było go dobrze pokroić.
Komentarze