Pasztet drobiowy z pieczarkami

4.51 (142 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pasztet z dodatkiem pieczarek jest bardzo smaczny i w dodatku soczysty. Do pasztetu zamiast bułki dodałam zmielone nasiona lnu przez co pasztet idealnie się nadaje dla diabetyków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka
    100 gram drobiowej wątróbki
    300 gram pieczarek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek pora
    1 cebula
    3 łyżki zmielonego lnu
    1 jajko
    Sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Majeranek
    Domowa jarzynka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy udka z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu, listki laurowe oraz obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Całość zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbkę, odkładamy na talerz. Cebule obieramy, kroimy w pióra, pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, odsmażamy na oleju po smażeniu wątróbki. Ostudzone mięso, podsmażoną cebulę z pieczarkami, wątróbkę, marchewki, pietruszkę oraz selera mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domowa jarzynką oraz majerankiem. Gotową masę przekładamy do foremek, wierzch wyrównujmy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować