Pasztet drobiowy z pieczarkami

  • wyświetlono: 8797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy, konserwantów i zbędnych tłuszczy. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

1,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
1/2 kg wątróbki drobiowej
500 g pieczarek
1/2 litra bulionu drobiowego
120 g masła
1 marchew
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
1 łyżka majeranku
1-2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
oliwa
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy z pieczarkami

  • 1. Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
  • 2. Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Porady

Pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylaWielkanocboże narodzeniewędlina domowa

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z grzybami

Dodane przez: Di bloguje

Pasztet drobiowy z grzybami

Pasztet ten smakuje rewelacyjnie...

Pasztet drobiowy z kaczką

Dodane przez: luna19

Pasztet drobiowy z kaczką

Pasztet w słoiki lub pieczony

Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Skotka

Pasztet drobiowy z pomidorami

Pyszny, aromatyczny w sam raz na...

image-123k4op

Dodane przez: monika016

Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki świetnie komponują...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: Patusia

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet delikatny, wilgotny, daje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE