REKLAMA

Pasztet drobiowy

wyświetlono: 1406 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Pasztet jest smaczny i delikatny, dodatek rosołu sprawia że pasztet nie jest suchy. Często do pasztetu wykorzystuję mięso i warzywa z rosołu.

opublikowany: 01.12.2015
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka
    1 kurczak z rosołu
    Warzywa z rosołu
    200 gram drobiowej wątróbki
    2 cebule
    2 kajzerki
    2 jajka
    Przyprawa do kurczaka
    0,5 szklanki rosołu
    Sól, pieprz
    Jarzynka
    Gałka muszkatołowa
    Olej do smażenia
    Tłuszcz do formy
Ocena:

(średnia 4.5 z 150 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przekładamy udka z kurczaka, dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeni cebuli. Bułki namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy rosół, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką i gałką muszkatołową. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

kategoria: Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 23.03.2013 | wyświetlono: 3412 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

PASZTET DROBIOWY Z WĄTRÓBKĄ

Ulubiony pasztet moich synów. Delikatny w smaku, soczysty, rozpływający się w ustach

kategoria: wątróbka Pasztet opublikowany: 07.03.2016 | wyświetlono: 60376 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0
Dodane przez: rena123 portret

"Porosołowy" pasztet drobiowy

Ten pasztet to produkt uboczny rosołu drobiowego. Bardzo udany :)

kategoria: Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 15.12.2014 | wyświetlono: 13801 Książki kucharskie: 23 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE