Ulubiony pasztet moich synów. Delikatny w smaku, soczysty, rozpływający się w ustach
60 min
Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
30 dag wątróbki z kurczaka
50 dag piersi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Pasztet drobiowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy
też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie
dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20
minut.. Po tym czasie mięso
wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę
moczymy w rosole,
odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,
bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa.
Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp
170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu
pasztet nie będzie suchy.
Komentarze