Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Składniki:
wątróbki drobiowe 300 g.
mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g
woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. )
surowa słonina lub boczek 100 g.
bułka 1 szt. (namoczona, odsączona)
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku wg. gustu
jaja 2 szt.
masło 2 łyżki
tłuszcz do posmarowania formy
Pasztet rosołowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić.
2.Oskubane mięso z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami,bułką, cebulą i wątróbką.
3.Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku ( aby pasztet nie wysechł ). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki.
Komentarze