PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ

4.4 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • wątróbki drobiowe 300 g.
    mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g
    woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. )
    surowa słonina lub boczek 100 g.
    bułka 1 szt. (namoczona, odsączona)
    cebula 1 szt.
    czosnek 2 ząbki
    sól, pieprz do smaku wg. gustu
    jaja 2 szt.
    masło 2 łyżki
    tłuszcz do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.4 (189 ocen)

Pasztet rosołowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić.
  • 2. Oskubane mięso z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami,bułką, cebulą i wątróbką.
  • 3. Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku ( aby pasztet nie wysechł ). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować