Tort Szwarcwaldzki

4.43 (222 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych. Tort z wiśniami z masą śmietanową oraz z odrobiną alkoholu to świetny deser na urodziny. Tort szwarcwaldzki zrobiłam na rocznicę naszego ślubu. Muszę dodać, że wszystkim bardzo smakował. Oto przepis na szwarcwaldzki tort z wiśniami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    1,5 litra śmietany 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml.
    1 opakowanie wiśni kandyzowanych
    200 gram gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.43 (222 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Tort czekoladowy Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort szwarcwaldzki - przepis oryginalny:
    Na początku białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50-60 minut.
  • 2. Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy, żeby napęczniała i lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Następnie ostudzoną żelatynę dodajemy do masy śmietanowej.
  • 3. Następnie wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem. Pierwszy biszkopt na tort szwarcwaldzki układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Tort szwarcwaldzki należy posmarować po wierzchu i bokach cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę należy zetrzeć na tarce, obsypać nią boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort szwarcwaldzki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Tort szwarcwaldzki inaczej nazywany jest tortem czarny las. Oryginalnie powinny to być kakaowe biszkopty, przełożone konfitura wiśniową, posmarowane kremem śmietankowym i udekorowane kandyzowanymi wiśniami. Połączenie kwaśnych wiśni, gorzkiej czekolady i śmietankowego kremu to doskonałe trio i sposób na wyrafinowany deser.

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować