Pasztet drobiowy

  • wyświetlono: 3312 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Domowy pasztet drobiowy

PolskaGotuje

Składniki

- ok. 700 g mięsa drobiowego;
- włoszczyzna;
- 1 cebula;
- łyżka masła lub oliwy;
- 2 listki laurowe;
- kilka ziarenek pieprzu;
- 2 kulki jałowca;
- 2 kulki ziela angielskiego;
- sól;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego;
- 1/2 łyżeczka imbiru;
- 2-3 jajka.

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy

  • 1. Na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.

    Dodać mięso, włoszczyznę i zalać wodą. Doprawić listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim. Całość dusić na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.

    Zmielić mięso i warzywa dwa razy.

    Dodać jajka (jak małe to 3), przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz, sól) i wszystko wymieszać.

    Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką a potem dokładnie uklepać mięso. Warto uklepać by nie było potem szczelinek w pasztecie.

    Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. godziny. Kroić po wystudzeniu. Przepis podpatrzony na blogu kotlet.tv.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocPasztetobiadpasztet drobiowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0k1efpo

Dodane przez: monika016

Pasztet drobiowy

Pasztet wyszedł naprawdę przepyszny,...

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dobrze dobrane składniki, duża...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: iziona

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet jest najlepszy

pasztet drobiowy z warzywami

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI

Dodatek warzywa świetnie komponuje...

pasztet

Dodane przez: Kasja1986

Pasztet drobiowy

Ostatnio bardzo modna stała się...

Pasztet drobiowy (bez pieczenia)

Dodane przez: Armi As

Pasztet drobiowy (bez pieczenia)

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE