REKLAMA

Kapusta kiszona w słoikach

wyświetlono: 48655 | dodany do książki kucharskiej: 20 | polecenia: 1

W moim rodzinnym domu kapustę kisi się w beczce, ja kiszę ją w słoikach. Tak ukiszona kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin i przede wszystkim nie zawiera octu jak niektóre ze sklepu. Kapusta kiszona w słoikach wymaga niewielu przypraw. Wystarczy jedynie sól i kminek do smaku. Kiszenie kapusty w słoikach nie jest trudne a z pewnością daje wiele satysfakcji. Tak przygotowana kapusta kiszona w słoikach to świetna baza do dań kuchni polskiej.

opublikowany: 03.09.2020
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Kiszenie kapusty w słoiku - przepis
    5 kilogramów kapusty białej-ja używam odmiany kamienna głowa

    0,5 kilograma marchewki

    10 dag soli kamiennej

    2 łyżki kminku
Ocena:

(średnia 4.95 z 144 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusta kiszona w słoiku – przepis:
    Na początek kapustę szatkujemy za pomocą szatkownicy, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok. Następnie dodajemy kminek, mieszamy, kapustę przekładamy do większych słoików razem z sokiem. Potem ubijamy mocno za pomocą drewnianej pałki. Kiszona kapusta w słoikach powinna być pozostawiona w ciepłym miejscu przez tydzień. Po tym czasie kapusta w słoikach powinna być otwarta. Wtedy przebijamy ją za pomocą patyczka lub szpikulca, żeby kapustę odgazować. Słoiki z kapustą przenosimy w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy. Kapusta kiszona w słoikach jest gotowa.

Notka redakcyjna

Jak kisić kapustę w słoikach?

Wiele osób zastanawia się, jak ukisić kapustę w słoiku. Nie jest to trudne zadanie. Pierwszym krokiem jest wybranie szerokiego i szczelnego szklanego słoika. Taki słoik do kiszenia kapusty powinien być na tyle duży, aby bez problemu zmieścić wszystkie składniki. Przed użyciem należy go dokładnie umyć i osuszyć. Kapusta kiszona do słoików powstaje z kapusty włoskiej lub z kapusty białej. Można dodawać do niej marchewkę albo inne warzywa np.: białą rzepę. Wtedy przydają się też mniej oczywiste przyprawy np.: imbirodrobina ostrej papryczki chilli. W takim przypadku kapusta kiszona w słoikach na zimę będzie przypominała w smaku azjatyckie kimchi.

Kapusta kiszona w słoiku nie wymaga użycia octu. Wystarczy woda i sól. Najlepsza będzie sól kamienna do przetworów, niejodowana. Dodatek jodu prawdopodobnie opóźnia proces fermentacji kapusty.

Jak kisić kapustę w słoikach na zimę?

Kiszona kapusta do słoików może mieć wiele zastosowań. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu albo jako surówka do domowego kebaba. Kapusta kiszona na zimę może być wykorzystana jako składnik świątecznego bigosu. Kapusta kiszona będzie świetnie ukiszona, gdy poszatkowane kawałki będą jednakowej wielkości. Warto zaopatrzyć się w ostrą szatkownicę typu mandolina lub w robot kuchenny mający noże do szatkowania. W ten sposób zaoszczędzimy czas, a warzywa do kiszenia będą świetnie smakować. Przepis na kiszoną kapustę w słoikach to prosta receptura, z którą poradzą sobie nawet osoby przygotowujące ją po raz pierwszy.

Jak przechowywać kapustę kiszoną w słoikach?

Kapustę najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub lodówka. Ważne, aby kapusta kiszona w słoikach nie miała dostępu do wilgoci. W przeciwnym razie może ulec zapleśnieniu. Kapusta kiszona powinna być też szczelnie zamknięta, aby nie było dostępu powietrza.

Porady

Kapustę można ukisić bez marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Kapusta kiszona w słoikach

Przepis posiadam od cioci. Najlepsza kapusta kiszona bez konserwantów.

kategoria: Przetwory przetwory z kapusty kapusta kiszona opublikowany: 09.10.2014 | wyświetlono: 5781 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0
Dodane przez: Beata12 944684_673765892771237_7676383164500564981_n

Kapusta kiszona

Czas na kiszenie kapusty

kategoria: Przetwory kapusta kiszona opublikowany: 22.11.2015 | wyświetlono: 2165 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

kapusta kiszona w słoiku

domowa kiszona kapusta, super na surówki, kapuśniak czy bigos

kategoria: Przetwory kapusta kiszona opublikowany: 12.05.2019 | wyświetlono: 3333 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE