W moim rodzinnym domu kapustę kisi się w beczce, ja kiszę ją w słoikach. Tak ukiszona kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin i przede wszystkim nie zawiera octu jak niektóre ze sklepu. Kapusta kiszona w słoikach wymaga niewielu przypraw. Wystarczy jedynie sól i kminek do smaku. Kiszenie kapusty w słoikach nie jest trudne a z pewnością daje wiele satysfakcji. Tak przygotowana kapusta kiszona w słoikach to świetna baza do dań kuchni polskiej.
4.62 (178 ocen)
Porady
Kapustę można ukisić bez marchewki.
Wiele osób zastanawia się, jak ukisić kapustę w słoiku. Nie jest to trudne zadanie. Pierwszym krokiem jest wybranie szerokiego i szczelnego szklanego słoika. Taki słoik do kiszenia kapusty powinien być na tyle duży, aby bez problemu zmieścić wszystkie składniki. Przed użyciem należy go dokładnie umyć i osuszyć. Kapusta kiszona do słoików powstaje z kapusty włoskiej lub z kapusty białej. Można dodawać do niej marchewkę albo inne warzywa np.: białą rzepę. Wtedy przydają się też mniej oczywiste przyprawy np.: imbirodrobina ostrej papryczki chilli. W takim przypadku kapusta kiszona w słoikach na zimę będzie przypominała w smaku azjatyckie kimchi.
Kapusta kiszona w słoiku nie wymaga użycia octu. Wystarczy woda i sól. Najlepsza będzie sól kamienna do przetworów, niejodowana. Dodatek jodu prawdopodobnie opóźnia proces fermentacji kapusty.
Kiszona kapusta do słoików może mieć wiele zastosowań. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu albo jako surówka do domowego kebaba. Kapusta kiszona na zimę może być wykorzystana jako składnik świątecznego bigosu. Kapusta kiszona będzie świetnie ukiszona, gdy poszatkowane kawałki będą jednakowej wielkości. Warto zaopatrzyć się w ostrą szatkownicę typu mandolina lub w robot kuchenny mający noże do szatkowania. W ten sposób zaoszczędzimy czas, a warzywa do kiszenia będą świetnie smakować. Przepis na kiszoną kapustę w słoikach to prosta receptura, z którą poradzą sobie nawet osoby przygotowujące ją po raz pierwszy.
Kapustę najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub lodówka. Ważne, aby kapusta kiszona w słoikach nie miała dostępu do wilgoci. W przeciwnym razie może ulec zapleśnieniu. Kapusta kiszona powinna być też szczelnie zamknięta, aby nie było dostępu powietrza.
Komentarze