Śledzie z dodatkiem cebuli i suszonej żurawiny są bardzo smaczne i aromatyczne, bardzo ładnie wyglądają, polecam na wigilijny stół. Oto niezawodny przepis na śledzie z żurawiną.
4.46 (164 ocen)
Porady
Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki będą miały czas się przegryźć.
Zobacz też przepis na śledzie po kaszubsku!
Śledzie z żurawiną to świetna przystawka do zaserwowania w okresie Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że ten przepis można wykonać przez cały rok i podać na uroczystości rodzinne np.: imieniny lub urodziny. Przepis na śledzie z żurawiną świetnie smakuje, gdy zostawimy je w lodówce przynajmniej na osiem godzin. Wtedy suszone owoce zmięknął a słodycz żurawiny przejdzie na rybę.
Śledzie z żurawiną i cebulą są proste w przygotowaniu. Pasuje do nich marynata zrobiona z oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Warto też sięgnąć po tradycyjne oleje, w szczególności na święta, czyli oleje lniane lub oleje rydzowe. Każdy z nich sprawia, że śledzie z żurawiną nabierają intensywnego i wyrazistego smaku. Śledzie z żurawiną w oleju będą jeszcze smaczniejsze, gdy użyjemy do nich odrobiny korzennych przypraw. Wiele osób może być zaskoczonych dodatkiem cynamonu, kardamon, gałki muszkatołowej albo gotowej przyprawy do piernika. Przepis na śledzie w żurawinie warto doprawiać mieszankami, które nie mają w składzie mąki. Śledzie z żurawiną to także świetny sposób na przygotowanie sałatki warstwowej, która będzie się efektownie prezentować.
Komentarze