Śledzie z żurawiną

  • wyświetlono: 14954 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Śledzie z dodatkiem cebuli i suszonej żurawiny są bardzo smaczne i aromatyczne, bardzo ładnie wyglądają, polecam na wigilijny stół. Oto niezawodny przepis na śledzie z żurawiną.

bogusia82

Składniki

0,5 kilograma filetów śledziowych
2 cebule
100 gram suszonej żurawiny
olej
2-3 łyżki octu
mielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie z żurawiną

  • 1. Śledź z żurawiną - przepis:
    Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę drobno siekamy, żurawinę sparzamy gorącą wodą, odcedzamy. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy pieprzem, zalewamy olejem wymieszanym z octem. Śledzie wstawiamy do lodówki

Zobacz też przepis na śledzie po kaszubsku!

Śledzie z żurawiną to świetna przystawka do zaserwowania w okresie Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że ten przepis można wykonać przez cały rok i podać na uroczystości rodzinne np.: imieniny lub urodziny. Przepis na śledzie z żurawiną świetnie smakuje, gdy zostawimy je w lodówce przynajmniej na osiem godzin. Wtedy suszone owoce zmięknął a słodycz żurawiny przejdzie na rybę. 

Jak zrobić śledzie z żurawiną?

Śledzie z żurawiną i cebulą są proste w przygotowaniu. Pasuje do nich marynata zrobiona z oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Warto też sięgnąć po tradycyjne oleje, w szczególności na święta, czyli oleje lniane lub oleje rydzowe. Każdy z nich sprawia, że śledzie z żurawiną nabierają intensywnego i wyrazistego smaku. Śledzie z żurawiną w oleju będą jeszcze smaczniejsze, gdy użyjemy do nich odrobiny korzennych przypraw. Wiele osób może być zaskoczonych dodatkiem cynamonu, kardamon, gałki muszkatołowej albo gotowej przyprawy do piernika. Przepis na śledzie w żurawinie warto doprawiać mieszankami, które nie mają w składzie mąki. Śledzie z żurawiną to także świetny sposób na przygotowanie sałatki warstwowej, która będzie się efektownie prezentować. 

Porady

Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki będą miały czas się przegryźć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylacebulaŻurawinaśledzieWigiliasuszona żurawinaprzekąskaolejSylwesterśledzie w olejuświęta bożego narodzenianowy rokśledzie z żurawinąuroczystość rodzinnaŚledzie w oleju z żurawiną

Komentarze

Podobne przepisy


Karkówka w ketchupie z żurawiną

Dodane przez: Martyna1991

Karkówka w ketchupie z żurawiną

Soczysta karkówka pieczona w wyśmienitym...

Pierś Indyka z Żurawiną

Dodane przez: evita0007

Pierś Indyka z Żurawiną

Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej...

palki pieczone z żurawina

Dodane przez: klementynka

pałki pieczone z żurawiną

Aby mięsko było soczyste i aromatyczne...

Rolada żeberkowa z żurawiną

Dodane przez: bienpyt

Rolada żeberkowa z żurawiną

Bardzo smaczne mięsko do chleba,...

kaczka z żurawiną

Dodane przez: wiola

Pierś z kaczki z żurawiną

Pyszny pomysł na odświętny obiad....

ryż z żurawiną i kukurydzą

Dodane przez: Marcelina

Ryż z żurawiną

Ryż z żurawiną jest tak pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE