REKLAMA

Śledzie z żurawiną

wyświetlono: 23422 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Śledzie z dodatkiem cebuli i suszonej żurawiny są bardzo smaczne i aromatyczne, bardzo ładnie wyglądają, polecam na wigilijny stół. Oto niezawodny przepis na śledzie z żurawiną.

opublikowany: 23.10.2020
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
    2 cebule
    100 gram suszonej żurawiny
    olej
    2-3 łyżki octu
    mielony pieprz kolorowy
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Śledź z żurawiną - przepis:
    Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę drobno siekamy, żurawinę sparzamy gorącą wodą, odcedzamy. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy pieprzem, zalewamy olejem wymieszanym z octem. Śledzie wstawiamy do lodówki

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na śledzie po kaszubsku!

Śledzie z żurawiną to świetna przystawka do zaserwowania w okresie Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że ten przepis można wykonać przez cały rok i podać na uroczystości rodzinne np.: imieniny lub urodziny. Przepis na śledzie z żurawiną świetnie smakuje, gdy zostawimy je w lodówce przynajmniej na osiem godzin. Wtedy suszone owoce zmięknął a słodycz żurawiny przejdzie na rybę. 

Jak zrobić śledzie z żurawiną?

Śledzie z żurawiną i cebulą są proste w przygotowaniu. Pasuje do nich marynata zrobiona z oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Warto też sięgnąć po tradycyjne oleje, w szczególności na święta, czyli oleje lniane lub oleje rydzowe. Każdy z nich sprawia, że śledzie z żurawiną nabierają intensywnego i wyrazistego smaku. Śledzie z żurawiną w oleju będą jeszcze smaczniejsze, gdy użyjemy do nich odrobiny korzennych przypraw. Wiele osób może być zaskoczonych dodatkiem cynamonu, kardamon, gałki muszkatołowej albo gotowej przyprawy do piernika. Przepis na śledzie w żurawinie warto doprawiać mieszankami, które nie mają w składzie mąki. Śledzie z żurawiną to także świetny sposób na przygotowanie sałatki warstwowej, która będzie się efektownie prezentować. 

Porady

Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki będą miały czas się przegryźć.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Śledzie z żurawiną

Smaczne śledzie nie tylko na święta.

kategoria: Przystawki opublikowany: 02.12.2015 | wyświetlono: 971 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE