Pasztet drobiowy.

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny pasztet z mięsa indyka i kurczaka z warzywami i pistacjami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 udo indycze,
    3 udka kurczaka,
    1/2 kg wątróbki drobiowej,
    3/4 szklanki grzybów suszonych,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    kawałek selera,
    kawałek pora,
    10 dag pistacji,
    sól,
    pieprz,
    imbir,
    gałka muszkatołowa,
    1 szklanka śmietany 30%,
    6 jajek,
    1 bułka,
    ponadto:
    smalec (lub olej) – do wysmarowania formy
    tarta bułka – do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć pół godziny ugotować i odsączyć.
    Warzywa obrać i wypłukać.
    Udka z marchewką, pietruszką, selerem i porą ugotować do miękkości w połowie gotowania dodać pistacje, odstawić do ostudzenia i odcedzić.
    Cebulę i wątróbkę usmażyć do miękkości, pod koniec smażenia podlać nieco wodą i dodać bułkę chwilę razem podsmażyć, przykryć pokrywą i odstawić do przestudzenia.
    Mięso, grzyby, jarzyny, pistacje i wątróbkę z bułką zmielić 2x w maszynce do mielenia z sitkiem i małych otworach.
    Do zmielonej masy dodać śmietanę i jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie wymieszać.
    Dno i boki naczynia do zapiekania natłuścić i oprószyć tartą bułką.
    Do tak przygotowanego naczynia włożyć wyrobioną masę, wyrównać wierzch i posypać go tartą bułką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w temp 180°C. Następnie odstawić do wystudzenia i stężenia.

Porady

Zamiast drogich orzechów pistacjowych można wykorzystać orzechy włoskie, ale proponuję je osobno ugotować, bo razem gotowane zafarbują mięso na ciemny brąz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować