Pasztet drobiowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć pół godziny ugotować i odsączyć.
Warzywa obrać i wypłukać.
Udka z marchewką, pietruszką, selerem i porą ugotować do miękkości w połowie gotowania dodać pistacje, odstawić do ostudzenia i odcedzić.
Cebulę i wątróbkę usmażyć do miękkości, pod koniec smażenia podlać nieco wodą i dodać bułkę chwilę razem podsmażyć, przykryć pokrywą i odstawić do przestudzenia.
Mięso, grzyby, jarzyny, pistacje i wątróbkę z bułką zmielić 2x w maszynce do mielenia z sitkiem i małych otworach.
Do zmielonej masy dodać śmietanę i jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie wymieszać.
Dno i boki naczynia do zapiekania natłuścić i oprószyć tartą bułką.
Do tak przygotowanego naczynia włożyć wyrobioną masę, wyrównać wierzch i posypać go tartą bułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w temp 180°C. Następnie odstawić do wystudzenia i stężenia.
Porady
Zamiast drogich orzechów pistacjowych można wykorzystać orzechy włoskie, ale proponuję je osobno ugotować, bo razem gotowane zafarbują mięso na ciemny brąz.
Komentarze