PASZTET BABUNI

4.5 (146 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis rodzinny, udoskonalany przez mamę, ja też wprowadziłam swoje małe zmiany.Piekę go zawsze na Wielkanoc

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • wątroba wieprzowa 0,60 dag + mleko do jej namoczenia
    2 skórki wieprzowe wycięte z boczku czy sloniny
    kawałek chudej wołowiny/u mnie 15cm kawałek/
    1 udziec z indyka
    0,5 karkówki/porcja sklepowa przekrojona na pół/
    1 porcja sklepowa łopatki
    3/4 płata boczku /wg miary sklepowej/
    3 marchewki
    2 pietruszki
    3 cebule
    por
    2 łodygi selera naciowego
    4 ząbki czosnku z łupiną
    pół małego selera korzeniowego
    3 czerstwe bułki
    10 pieczarek
    3 duże listki laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego
    kilkanaście ziaren pieprzu
    kilka suszonych grzybków
    4 kostki bulionowe o różnych smakach
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz ziołowy,słodka mielona papryka, czosnek granulowany,gałka muszkatołowa
    koperek posiekany
    wino, Brandy lub Śliwowica, Mascarpone
    8 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet babuni 1. Mięso i warzywa zalać wodą tyle aby lekko przykryć mięso.
    Zagotować i zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać:
    3 duże listki laurowe, kilkanaście ziarenek pieprzu,
    4 kostki bulionowe u mnie drobiowa, wołowa, cielęca, z boczku wędzonego.
    Dodałam też kilka suszonych grzybków, 7 ziarenek ziela angielskiego
    4 łyżki przyprawy uniwersalnej, 4 łyżki soli, 1 czubatą łyżeczkę czosnku granulowanego.
    W połowie gotowania dodałam też 1 czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki.
    Gotować długo na wolnym ogniu, aż mięso dobrze zmięknie.
    30 minut przed końcem dodać wątrobę wcześniej namoczoną w mleku.
    3 czerstwe bułki namoczyć w wywarze mięsnym.
    W czasie gotowania mięsiwa przygotować pieczarki z cebulką:
    2 cebule pokroić może być grubiej, potem zeszklić na maśle z odrobiną oleju, dodać czosnku i zeszklić, wrzucić pokrojone pieczarki /10 sztuk/i przesmażyć. pod koniec dodać trochę mascarpone u mnie 2 łyżki, wymieszać, wlać trochę wina białego i można dodać koperek lub natkę pietruszki. doprawić pieprzem ziołowym, przyprawa uniwersalna. wystudzić.
    Gotowe mięso pokroić i zemleć razem z pieczarkami, wątróbką i namoczoną bułką oraz marchewką, pietruszką i selerem korzeniowym.
    Wymieszać, dodać 8 żółtek, 3 łyżki brandy lub śliwowicy swojskiej ja dodałam śliwowicy.
    Masę mięsną doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, przyprawa uniwersalna, pieprzem czarnym i ziołowym, słodką mieloną papryką.
    Na koniec dodać ubite białka.
    Masę przełożyć do 4 foremek keksówek o wymiarach 30/12cm
    wstawić do piekarnika i na dolną blaszkę poniżej wlać szklankę wody.
    piec 1.35 minut w 180 st.

    Wywar w którym gotujemy mięso musi być porządnie doprawiony i po ugotowaniu mięso powinno wystudzić się w tym wywarze aby jeszcze bardziej przeszło zapachem przypraw.
    Po upieczeniu i wystudzeniu w blaszkach aby łatwiej było wyjąć w całości ogrzewam chwilkę keksówkę nad gazem trzymając ją tuż nad ogniem

Porady

aby pasztet był smaczny i soczysty 1/3 masy powinny stanowić warzywa z grzybami. Jedna skórka dodana do pasztetu ma wielkość porównywalną mniej więcej do wielkości kartki z zeszytu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować