Smarowidło babuni

  • wyświetlono: 3037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.

Kloruś
  • 100min

Składniki

1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
30 dag wątróbki drobiowej
3 białe cebule
Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu , papryka chilii, gorczyca
Majeranek, lubczyk, ostra papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Smarowidło babuni

  • Smarowidło babuni1. Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili.
  • Smarowidło babuni2. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.

Porady

Jeśli ktoś woli gładką konsystencję mielenie należy powtórzyć trzykrotnie.
Wodę pozostałą po gotowaniu boczku możemy wykorzystać do przygotowania smacznej zupy: krupniku czy żurku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babciśniadaniekolacjasmarowidłokonserwadomowe wędlinysmarowidło do chlebadomowa konserwasmarowidło do pieczywapasztet domowymięsiwosmarowidło domowedomowe mięsiwoprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

SMALEC Z DZIKA

Warto spróbować jeżeli znudzi nam...

zakwas na żurek

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza

Przepis na zakwas, który dostałam...

konserwa domowa

Dodane przez: klementynka

domowa konserwa czosnkowa

Domowa konserwa jest nie tylko...

domowe masło

Dodane przez: dagooshya

Domowe masło

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu...

image-0kigw7r

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chutney z węgierek i chili

Korzystając z ostatnich jesiennych...

Domowe mięso w słoikach

Dodane przez: neli

Domowe mięso w słoikach

Smakuje wybornie. Delikatne, soczyste,...