Smarowidło babuni

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
    30 dag wątróbki drobiowej
    3 białe cebule
    Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu , papryka chilii, gorczyca
    Majeranek, lubczyk, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty Wędliny Pasztet

Smarowidło babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarowidło babuni 1. Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu oraz posiekaną papryczkę chili.
  • Smarowidło babuni 2. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.

Porady

Jeśli ktoś woli gładką konsystencję mielenie należy powtórzyć trzykrotnie. Wodę pozostałą po gotowaniu boczku możemy wykorzystać do przygotowania smacznej zupy: krupniku czy żurku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować