Papryka w sosie pomidorowym

4.39 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą cebulą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzą idealny dodatek do każdego dania mięsnego oraz potrawy z makaronem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,4kg czerwonej papryki
    8 średnich cebul
    sól

    Zalewa:
    1 szklanka octu
    1 szklanka oleju
    16 łyżek cukru
    800g koncentratu pomidorowego
    8 ziele angielskie
    1 łyżka gorczycy
    5 listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.39 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka w sosie pomidorowym 1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Pokrojone papryki i cebulę dokładnie wymieszać ze sobą, posypać solą i odstawić na 1 godzinę.
  • Papryka w sosie pomidorowym 2. Zalewa:
    Do garnka wlać ocet, olej, dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i całość zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować.
  • Papryka w sosie pomidorowym 3. Po tym czasie dodać papryki z cebulą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 15-20 minut.
  • 4. Do każdego umytego słoika wlać paprykę w sosie, słoiki zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować