Papryka z cebulą w sosie pomidorowym

4.48 (203 ocen)

Ja uwielbiam ją ze śledziami, ale nawet sama smakuje znakomicie

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej
    3 duże cebule
    1 koncentrat pomidorowy 190 g
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklaki octu
    8 łyżeczek cukru
    10 ziaren ziela angielskiego
    5 listków liścia laurowego
    1/2 łyżki soli
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka z cebulą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i czyścimy z nasion, kroimy w grubszą kostkę.Cebulę dusimy chwilę na oleju, dodajemy paprykę i podlewamy odrobiną wody, solimy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość dusimy do miękkości papryki. Gdy papryka jest już prawie miękka dodajemy pozostałe składniki zalewy wraz z koncentratem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania w razie konieczności dosalamy do smaku. Przekładamy do słoików zakręcamy i zostawiamy na zakrętkach do wystygnięcia.

Porady

Wodę podczas duszenia uzupełniamy tylko w razie konieczności aby nam się nic nie przypaliło i pamiętajmy jest to dodatkowa ilość wody, nie ta z głównych składników, tą dodajemy na końcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować