Pączki z wiśnią i bitą śmietaną

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pączki to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich - tak przynajmniej twierdził Mikołaj Rej. Przeszły drogę od twardego ciasta nadziewanego słoniną po puszyste i mięciutkie pączki z przeróżnymi słodkościami w środku. Moje ulubione to najpopularniejsze - z konfiturą różaną oraz wiśniowo śmietanowe, które tu prezentuję.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pączki (6 sztuk):
    Mąka pszenna - 250g
    Mleko ciepłe - 120ml
    Żółtka jaj - 2szt
    Cukier - 20g
    Drożdże świeże - 15g
    Masło - 25g
    Sól - szczypta
    Spirytus - 1 łyżka
    Olej - ok 1-1,5 litra

    Bita śmietana:
    Śmietanka 30 lub 36% - 300ml
    Cukier puder - 1 łyżka
    Opcjonalnie Śnieżka do śmietanki

    Dodatkowo:
    Dżem wiśniowy - najlepiej z całymi owocami
    Cukier puder do posypania pączków
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki z wiśnią i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z wiśnią i bitą śmietaną 1. Przygotowanie ciasta na pączki jest dość czasochłonne. Do wyrastania ciasto potrzebuje odpowiedniej temperatury. Latem wystarcza temperatura pokojowa, ale zimą warto uruchomić piekarnik na około 30 stopni i w nim trzymać ciasto drożdżowe.

    Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy 7-8cm. Mi udało się wykroić 5 pączków, a z resztki ciasta zrobiłam jeszcze jedną sztukę.
    Pączki odstawiamy znów w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
  • 2. Do garnka wlewamy olej. Podgrzewamy go do około 190 stopni. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, można oderwać kawałek ciasta i wrzucić do rozgrzanego oleju. Jeśli wypływa na wierzch i się ładnie rumieni, można smażyć pączki.
    Pączki wkładamy partiami - będą jeszcze rosły więc potrzebują miejsca. Ja smażyłam po 2szt.
    Smażymy je około 2-3 minuty z obu stron. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejszamy ogień. Po smażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
    Po ostudzeniu pączków, możemy je przekroić i nadziewać.

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (i opcjonalnie Śnieżką). Nie powinna być bardzo słodka.
    Przekrojone pączki smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy bitą śmietanę i przykrywamy. Pączki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować