Pączki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pączki z kokosową chmurką. ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO::
    - Mąka pszenna typ 550 (luksusowa): 1200 gramów
    - zółtka z dużych jajek: 8 sztuk
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - mleko (ciepłe): 500 mililitrów
    - drożdże piekarskie świeże: 50 gramów
    - rum lub whisky: 60 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - kandyzowana skórka pomarańcza: 4 łyżeczki
    - cukier brązowy: 150 gramów
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 100 gramów
    - sól morska mielona: 1 szczypta
    BITA śMIETANA::
    - cukier puder lub miód: 0.5 szklanki
    - śmietanka 30%: 400 mililitrów
    - WIÓRKI KOKOSOWE DO KREMU: 0.5 szklanki
    - olej roślinny do smażenia: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zamrażalnika wkładamy wilgotną szklaną miskę.

    Do dużej szklanej miski kruszymy drożdże i ucieramy powoli mikserem wraz z cukrem.
    Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę pomarańczową, żółtka i jajko, wlewamy rum, mleko.

    Na stolnicę wysypujemy kilogram przesianej mąki, dodajemy szczyptę soli i robimy wgłębienie.

    Do dziurki wkładamy miękkie masło i delikatnie zarabiamy dolewając aromatyczną masę jajeczno - drożdżową.

    Kiedy połączymy wszystkie składniki podsypujemy ciasto mąką i wyrabiamy aż będzie jednolite i lekko błyszczące.

    Pozostawiamy na dwie godziny aby wyrosło, przykryte czystą ściereczką.
  • 2. Następnie dzielimy ciasto na niewielkie pączki (z tej ilości powinno ich wyjść około 30 - 35), formujemy i układamy na stole oprószonym mąką.

    Po zrobieniu pączków przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

    Na patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, smażymy pączki na złoty kolor po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony.

    Usmażone pączki odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • 3. Wyciągamy miskę z zamrażalnika, wlewamy do niej śmietankę i ubijamy na wolnych obrotach.
    Kiedy masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier i wiórki.
    Po ubiciu wkładamy do lodówki.

    Po przestygnięciu czwartkowych pyszności przekrawamy je na pół, smarujemy dwiema łyżkami bitej śmietany i posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować