dziś mam dla Was propozycję nieco bardziej odchudzoną, czyli pieczone pączki z domowym kremem budyniowym z nutą pomarańczy. Polecam wypróbować ten przepis, szczególnie jeśli liczycie kalorie.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
50ml letniego mleka 2%
25g świeżych drożdży
190g mąki luksusowej typ 550 (1 łyżka z tego na roczyn)
25g cukru (1 łyżeczka z tego na rozczyn)
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
80g masła w temp. pokojowej
Krem:
200ml mleka 2%
sok i skórka z 1/2 pomarańczy
3 żółtka
20g mąki tortowej
10g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
80g cukru
1 łyżeczka masła
Lukier:
Sok i skórka z 1/2 pomarańczy
5 łyżek cukru pudru
Pączki pieczone ze swojskim budyniem z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz drożdże wymieszać w letnik mleku i odstawić pod przykryciem na 15 min.
2.Mąkę przesiać do misy, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać jajka
3.Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać ciasto na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Gotowe ciasto przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
4.Żółtka do kremu utrzeć z cukrami. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać mąki i ponownie wymieszać.
5.Mleko zagotować i wlać do masy z żółtkami.
Wymieszać. Całość przelać z powrotem do garnka i ciagle mieszajac zagotować. Odstawić do wystudzenia. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobiła die skorupa
6.Wyrośnięte ciasto na pączki odgazować, wyjąć z misy i ponownie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć koła np szklanką. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce z papilotkami do babeczek. Przykryć na 15 min. do wyrośnięcia.
7.Przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarować pączki białkiem
8.Piec około 20 min. W 180 st. góra-dół. Po upieczeniu wystudzić na kratce
9.Cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy, zrobić lukier
10.Wystudzony budyń włożyć do szprycy i nadziać pączki. Następnie obtoczyć je w lukrze i odstawić do jego zastygnięcia
Komentarze