Pączki pieczone ze swojskim budyniem z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

dziś mam dla Was propozycję nieco bardziej odchudzoną, czyli pieczone pączki z domowym kremem budyniowym z nutą pomarańczy. Polecam wypróbować ten przepis, szczególnie jeśli liczycie kalorie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50ml letniego mleka 2%
    25g świeżych drożdży
    190g mąki luksusowej typ 550 (1 łyżka z tego na roczyn)
    25g cukru (1 łyżeczka z tego na rozczyn)
    1/2 łyżeczki soli
    2 jajka
    80g masła w temp. pokojowej

    Krem:
    200ml mleka 2%
    sok i skórka z 1/2 pomarańczy
    3 żółtka
    20g mąki tortowej
    10g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    80g cukru
    1 łyżeczka masła

    Lukier:
    Sok i skórka z 1/2 pomarańczy
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki Pączki pieczone

Pączki pieczone ze swojskim budyniem z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz drożdże wymieszać w letnik mleku i odstawić pod przykryciem na 15 min.
  • 2. Mąkę przesiać do misy, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać jajka
  • 3. Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać ciasto na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Gotowe ciasto przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Żółtka do kremu utrzeć z cukrami. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać mąki i ponownie wymieszać.
  • 5. Mleko zagotować i wlać do masy z żółtkami.
    Wymieszać. Całość przelać z powrotem do garnka i ciagle mieszajac zagotować. Odstawić do wystudzenia. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobiła die skorupa
  • 6. Wyrośnięte ciasto na pączki odgazować, wyjąć z misy i ponownie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć koła np szklanką. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce z papilotkami do babeczek. Przykryć na 15 min. do wyrośnięcia.
  • 7. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarować pączki białkiem
  • 8. Piec około 20 min. W 180 st. góra-dół. Po upieczeniu wystudzić na kratce
  • 9. Cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy, zrobić lukier
  • 10. Wystudzony budyń włożyć do szprycy i nadziać pączki. Następnie obtoczyć je w lukrze i odstawić do jego zastygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować