Oponki pieczone w piekarniku

4.39 (226 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Oto oponki, po których nie wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400g sera twarogowego
    1/4 szklanki cukru pudru
    3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
    3 jajka
    1 żółtko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    130g miękkiego masła

    3-4 łyżki rozpuszczonego
    1/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.39 (226 ocen)

Oponki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.

Porady

By oponki były jeszcze mniej kaloryczne, możemy zrezygnować z maczania ich w maśle i cukrze po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować