Puszyste Pączki Pieczone

4 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pączki te swoja puszystość zawdzięczają japońskiej metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone ;)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 14 pączków

    Tangzhong:
    3 łyżki wody
    3 łyżki mleka
    2 łyżki mąki
    Zaczyn:
    1/2 szkl mleka
    30 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    Ciasto:
    2 i 1/2 szkl mąki (350 g)
    4 łyżki cukru
    1 jajko kl L
    szczypta soli
    50 g masła roztopionego i ostudzonego
    Dodatkowo:
    do nadzienia marmolada różana
    około 150 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pączki Pączki pieczone

Puszyste pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tangzhong

    1. Mleko, wodę i mąkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. w czasie podgrzewania rózgą/trzepaczką mieszamy cały czas, aż wszystko zgęstniej, nie zagotowujemy tylko podgrzewamy ! ! Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

    Zaczyn

    2. W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł.


    Ciasto

    3. W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła !
    4. Następnie dodajemy Tangzhong oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy masło.
    Robot wyrabiał ciasto z około 5-7 minut. Ciasto w konsystencji jest lekko klejące. Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej.
    5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce marmolady, szczelnie zalepiamy i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    6. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut

    7. Wystudzone pączki polewamy lukrem cytrynowym i posypujemy skórką cytrynową. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Owoce Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować